Λοίμωξη Χειρουργικής Θέσης (ΛΧΘ)
Επιπλοκές των μετεγχειρητικών τραυμάτων
Αρχικά, στις μέρες μας οι συνθήκες στα χειρουργεία έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και πολλές χειρουργικές επεμβάσεις είναι υπόθεση ρουτίνας. Ακόμα όμως και σε μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών.
Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η μόλυνση της πληγής ή του εσωτερικού ράμματος και η διάνοιξη του τραύματος (το να ανοίξει ξανά η χειρουργική τομή).
Η Λοίμωξη Χειρουργικής Θέσης (ΛΧΘ) συμβαίνει εντός 30 ημερών στο σημείο του σώματος που πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση και προκαλείται κυρίως από βακτήρια. Οι πιθανότητες για αυτό είναι περίπου 1% έως 3%, εξακολουθεί να είναι όμως η πιο κοινή αιτία θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι λοιμώξεις χειρουργικής θέσης μπορεί να είναι επιφανειακές μολύνσεις που αφορούν μόνο την επιδερμίδα ή και πιο σοβαρές που αφορούν ιστούς κάτω από αυτήν, όργανα ή εμφυτευμένο υλικό.
Η ΛΧΘ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και θεωρείται ότι σχετίζεται με πιθανότητα εκτεταμένης παραμονής στο νοσοκομείο, μετεγχειρητική νοσηρότητα, ακόμα και θνησιμότητα. Λόγω της συνάφειας και των συνεπειών των λοιμώξεων χειρουργικής θέσης, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και έρευνα.
Σημάδια μόλυνσης:
- Η πληγή πονά περισσότερο
- Φαίνεται κόκκινη ή πρησμένη
- Υπάρχουν υγρές εκκρίσεις που μοιάζουν με πύον ή αίμα
- Δυσάρεστη οσμή
- Πυρετός (θερμοκρασία > 37,5)
Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας!
Πως αναπτύσσονται οι μολύνσεις των πληγών;
Υπάρχουν τρεις διαφορετικές φάσεις από τον σχηματισμό της πληγής μέχρι τη μόλυνσή της:
- Στη φάση της μόλυνσης υπάρχουν βακτήρια, τα οποία προσκολλώνται στον ιστό χωρίς όμως να προκαλούν προβλήματα.
- Στη φάση του αποικισμού, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα κλινικά σημάδια μόλυνσης.
- Αν συνεχιστεί ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων, η πληγή φτάνει στο επίπεδο του κρίσιμου αποικισμού. Ακόμα δεν υπάρχουν τα κλασικά σημάδια μόλυνσης, όμως η επούλωση της πληγής καθυστερεί.
- Η φάση της λοίμωξης σχετίζεται με έντονο πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και τοπικά συστημικά κλινικά συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα, οίδημα, πόνος, αύξηση των εκκρίσεων, πυρετός, κτλ. Η επούλωση της πληγής αναστέλλεται και υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης (π.χ. σήψη).
Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν σε μια πληγή. Οι βασικές πηγές μόλυνσης της πληγής2 είναι από το περιβάλλον, π.χ. από αντικείμενα όπως ο χειρουργικός εξοπλισμός, τα χέρια του χειρουργού/νοσηλευτή, μικροοργανισμοί στον αέρα, από την επιδερμίδα γύρω από την πληγή, π.χ. από τη φυσιολογική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας και άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των βλεννογόνων, π.χ. γαστρεντερικοί ή στοματοφαρυγγικοί βλεννογόνοι.
Η παρουσία και μόνο των μικροβίων όμως δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα επέλθει και η μόλυνση της πληγής. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επιδρούν σε αυτό.