Συμβουλες ασφαλειας για την κουζινα
Φυσικά και το μαγείρεμα είναι κυρίως διασκεδαστικό, αλλά κάθε μάγειρας, σφάλλει, εκτιμάει λάθος και τα κάνει θάλασσα στην κουζίνα κάποια στιγμή. Το ρύζι μπορεί να σας «λασπώσει» εάν το τηγάνι δεν είναι αρκετά ζεστό πριν προσθέσετε το φαγητό ή η καραμέλα να σας πικρίσει… ένας δημιουργικός μάγειρας μπορεί να βρει διέξοδο από οποιαδήποτε γκάφα στην κουζίνα. Το πραγματικό δράμα έρχεται μόνο όταν σας συμβεί κάποιο ατύχημα την ώρα που θα πρέπει να σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι. Γι αυτό το λόγο ένας έξυπνος μάγειρας δουλεύει σε ένα οργανωμένο περιβάλλον και εξασφαλίζει πρώτα την ασφάλεια του.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι να γίνετε εξυπνότεροι κάθε φορά.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές…
Χειρισμός μαχαιριών και προετοιμασία φαγητού
Επενδύστε σε καλής ποιότητας εργαλεία
Αυτό είναι το μυστικό κάθε καλού μάγειρα. Τα εργαλεία θα πρέπει να είναι κορυφαίας ποιότητας, οτιδήποτε δεν λειτουργεί σωστά ή μαχαίρια που είναι φθαρμένα από τη χρήση δεν θα πρέπει να έχουν θέση στην κουζίνα σας.
Λεπίδες κοπής
Σιγουρευτείτε ότι κρατάτε πάντα τα μαχαίρια σας αιχμηρά: Αιχμηρότερες λεπίδες κόβουν καλύτερα και δεν προκαλούν τραυματισμούς, όπως συμβαίνει συχνά. Τα φθαρμένα από τη χρήση μαχαίρια είναι επικίνδυνα και στην πραγματικότητα κάνουν το κόψιμο πολύ δυσκολότερο. Φυσικά, γνωρίζετε ότι θα πρέπει πάντα να κόβετε μακριά από το σώμα σας όταν χρησιμοποιείτε μαχαίρι: Μπορεί να γλιστρήσει και να σας κόψει.
Υγρό απορροφητικό χαρτί για καλύτερο κράτημα
Δεν είναι μόνο ενοχλητικό όταν οι σανίδες κοπής γλιστρούν πάνω στον πάγκο, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο όταν κρατάτε μαχαίρι και προσπαθείτε να κόψετε κάτι. Βρέξτε λοιπόν ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τοποθετείστε το κάτω από τη σανίδα κοπής. Δεν θα μετακινηθεί ακόμα και αν έχετε να κόψετε δύσκολα πράγματα όπως η κολοκύθα!
Κάντε το επίπεδο
Ένα καλό κόλπο είναι να κόβετε πάντα τις άκρες από τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα πεπόνια κλπ. (οποιοδήποτε δηλαδή τρόφιμο δεν μένει σταθερό πάνω στην σανίδα κοπής) ώστε να τους δώσετε μια επίπεδη επιφάνεια. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο του αντικειμένου την ώρα που κόβετε.