Image

Πώς να προλάβετε κοινά προβλήματα με τη σωστή περιποίηση ποδιών.

6 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Στη Hansaplast δεσμευόμαστε στην ανάπτυξη υψηλής αποτελεσματικότητας προϊόντων που βοηθούν τους καταναλωτές μας. Πρόσφατα διεξήγαμε μελέτη με 3.000 συμμετέχοντες σε 3 διαφορετικές χώρες* και αποδείχθηκε πως τα 5 πιο συχνά προβλήματα στην επιδερμίδα των ποδιών είναι τα παρακάτω:

 

Image
Dr Maike Kuhlmann Έρευνα & Ανάπτυξη, Beiersdorf AG

  1. Σκληρή επιδερμίδα (27%)
  2. Ξηρή επιδερμίδα (25%)
  3. Ιδρωμένα πόδια (20%)
  4. Φουσκάλες (15%)
  5. Κάλοι (15%)


Αφού προσδιορίσαμε τα παραπάνω προβλήματα στη μελέτη, συνεχίσαμε την έρευνά μας αναζητώντας απαντήσεις που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες. Η ειδικός στην περιποίηση ποδιών δόκτωρ Maike Kuhlmann εξηγεί τις αιτίες πίσω από αυτά τα κοινά προβλήματα και μας δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς να διατηρούμε τα πόδια μας  υγιή.

Ξηρή επιδερμίδα

Image
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρουν από ξηρή επιδερμίδα καθώς χάνει τη φυσική υγρασία της του.
Image
Μία κρέμα πλούσια σε φυσική ουρία απαλύνει την επιδερμίδα άμεσα και μπορεί να επαναφέρει την απαλή και λεία υφή της.

"Το ξηρό δέρμα Η ξηρή επιδερμίδα ίσως δεν είναι το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στα πόδια τους, ενώ στην πραγματικότητα τα πιο κοινά προβλήματα στα πόδια ξεκινούν από εδώ", λέει η δόκτωρ Maike Kuhlmann. Το δέρμα Η επιδερμίδα χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα υγρασίας για να παραμείνει απαλή και να αντιστέκεται στους διαφορετικούς τύπους πίεσης και σε άλλες εξωτερικές επιδράσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά προβλήματα ποδιών όπως η σκλήρυνση, η σκασμένη επιδερμίδα το σχισμένο δέρμα, και οι κάλοι προκύπτουν όταν αυτή το δέρμα έχει χάσει τη φυσική της υγρασία και κατά συνέπεια την προστατευτική της λειτουργία. 

Αυτό είναι ένα άμεσο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μια κρέμα ποδιών πλούσια σε ουρία αυξάνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας προσελκύοντας και δεσμεύοντας την υγρασία.

Η Hansaplast Κρέμα Ανάπλασης Ποδιών, για παράδειγμα, απαλύνει τα πόδια άμεσα. Η υψηλής απόδοσης ενυδατική σύνθεσή της με 10% ουρία, επανενυδατώνει την επιδερμίδα το δέρμα, βελτιώνει τη συγκράτηση νερού και την ικανότητά της να το δεσμεύσει, και ενισχύει την προστατευτική λειτουργία της του, κάνοντας και πάλι την επιδερμίδα το δέρμα απαλή και εύπλαστη. Για καλύτερα αποτελέσματα, η κρέμα ποδιών πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα. Συνιστάται επίσης, να αποφεύγονται υπερβολικά ζεστά ντους ή μπάνια, καθώς αυτό μπορεί να στεγνώσει την επιδερμίδα.

Για να μάθετε πιο συγκεκριμένα για τις σκασμένες φτέρνες ή το σκασμένο δέρμα σε άλλα σημεία των ποδιών, μπορεί να σας ενδιαφέρει αυτό το άρθρο.

Σκληρό δέρμα ή Σκλήρυνση

Image
Αν αφεθεί χωρίς περιποίηση, η σκληρή επιδερμίδα μπορεί να μετατραπεί σε ιατρικό πρόβλημα.
Image
Η εντατική περιποίηση των ποδιών προϊόντα απολέπισης και πλούσιες κρέμες ποδιών μπορούν να μειώσουν τη σκληρή επιδερμίδα.

"Η σκληρή επιδερμίδα είναι σίγουρα πολύ ξηρή και ροζιασμένη. Η σκλήρυνση μπορεί να σχηματιστεί κάθε φορά που η επιδερμίδα το δέρμα εκτίθεται σε πίεση για  μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα και τις φτέρνες των ποδιών, όπου και στηρίζουν το βάρος μας. Η δόκτωρ Kuhlmann μας υπενθυμίζει « Όταν το πρόβλημα παραμείνει αθεράπευτο, η ελαστικότητα μειώνεται, και μπορούν να εμφανιστούν ρωγμές στην επιδερμίδα. Αυτό δεν είναι μόνο επώδυνο και αντιαισθητικό, αλλά μπορεί και να μετατραπεί σε ιατρικό πρόβλημα"

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από τη σκλήρυνση της επιδερμίδας είναι να ξεκινήσουμε εντατική περιποίηση.

Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεκινήστε την περιποίηση των ποδιών σας χρησιμοποιώντας ένα προϊόν για απολέπιση ποδιών, όπως την Κρέμα Απολέπισης και Περιποίησης για Σκληρύνσεις, η οποία  επιτρέπει την ήπια αφαίρεση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας. Αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μια κρέμα ποδιών εντατικού τύπου, όπως είναι η κρέμα Κρέμα Εντατικής Περιποίησης για Σκληρύνσεις. Για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων σκληρύνσεων, είναι απολύτως απαραίτητη μια τακτική και καλή φροντίδα της επιδερμίδας των ποδιών μας".

Ιδρωμένα πόδια

Maike Kuhlmann: "Τα πόδια ιδρώνουν. Ακόμη και αν είναι υγιή . Αυτό είναι φυσιολογικό. Τα πόδια και τα χέρια μας έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Ο ιδρώτας μπορεί να μη μυρίζει, αλλά όταν έχουμε τα πόδια μας μέσα σε κάλτσες και παπούτσια, οι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν, και τα μεταβολικά παράγωγά προϊόντα τους, μπορούν να προκαλέσουν μια δυσάρεστη οσμή".

Image
Είτε τα πόδια σας ιδρώνουν υπό κανονικές συνθήκες ή περισσότερο από το μέσο όρο, η καλή υγιεινή είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών ποδιών.
Image
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσουν τα πόδια φρέσκια αίσθηση και οσμή, όπως με ένα σπρέι ποδιών με φρέσκο άρωμα.

Η καλή υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη. Ένα ποδόλουτρο με χλιαρό νερό και σαπούνι είναι πολύ καλύτερο από ό,τι μια γρήγορη πλύση στο ντους. Όποιος έχει την τάση να ιδρώνει πολύ θα πρέπει να σκεφτεί να κάνει ένα ποδόλουτρο με βότανα, πχ με φασκόμηλο.

Ένα σπρέι ποδιών με φρέσκο άρωμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει σε ζεστό και υγρό καιρό.

Ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αποσμητικά και αντιιδρωτικά. Με μια αίσθηση δροσιάς και ευχάριστο άρωμα για την καταπολέμηση της κακοσμίας των ποδιών, ένα αποσμητικό όπως το  Hansaplast Αποσμητικό Ποδιών και Προστασία από τους μύκητες 2 σε 1 είναι η καλύτερη επιλογή. Για να αποφύγετε τη γρήγορη εφίδρωση στα πόδια, προτείνουμε ένα αντιιδρωτικό, όπως το Hansaplast Silver Active. Παρέχει παρατεταμένη, εξασφαλισμένη προστασία από την κακοσμία των ποδιών και του ιδρώτα χάρη στο ενεργό αντιβακτηριακό σύστημα του.

 

Φουσκάλες

Image
Το υγρό γεμίζει την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό μαξιλαράκι, που είναι, όμως, επιρρεπές στην πίεση που ασκείται.
Image
Η τεχνολογία υδροκόλλησης ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Γιατί εμφανίζουμε φουσκάλες; Είναι μια έξυπνη απόκριση του σώματός μας για να προστατευθεί από την πίεση και την τριβή. Η εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας αποκολλάται από τα κατώτερα στρώματά της γι’ αυτό και το υγρό έρχεται να γεμίσει το κενό. Αυτή είναι μία απόπειρα για να προφυλαχθεί η πληγή από περαιτέρω πίεση και τριβή, κρατώντας σε απόσταση πιθανές αιτίες μόλυνσης. Δυστυχώς, οι φουσκάλες είναι επίπονες και μπορούν εύκολα να σπάσουν κάτω από έντονη πίεση. Και, όπως γνωρίζουμε, μια ανοιχτή φουσκάλα, μπορεί να γίνει αφόρητα επώδυνη αν δεν την φροντίσουμε κατάλληλα!



Η νέα σειρά Επιθεμάτων για Φουσκάλες της Hansaplast ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης, χάρη στην τεχνολογία υδροκόλλησής της. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στην «υγρή επούλωση». Οι υπεραπορροφητές στη σύνθεσή τους απορροφούν το υγρό της φουσκάλας και επιτρέπουν να εισχωρήσει στην πληγή ένα αναπλαστικό gel, που θα γεμίσει την πληγή, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για την επούλωσή της. Αυτό το «μαξιλαράκι» αποτρέπει, επίσης, την περαιτέρω πίεση ή τριβή, που προκαλεί ακόμα περισσότερη ενόχληση και πόνο ή και κάποια ενδεχόμενη βλάβη ή μόλυνση.

Η  Dr Kuhlmann μας πληροφορεί ότι: "Αυτά τα επιθέματα βοηθούν στην αποτροπή επιπρόσθετης πίεσης από τα παπούτσια και προστατεύουν το εύθραυστο προστατευτικό στρώμα της φουσκάλας , μέχρι να επουλωθεί φυσικά. Το Επίθεμα προστατεύει τις ανοιχτές φουσκάλες από πιθανή μόλυνση και τις εξωτερικές επιρροές, όπως το νερό, οι ρύποι και τα βακτήρια και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός φουσκάλας, τα άβολα ή στενά παπούτσια είναι καλό να μην προτιμώνται. Μια καλή ιδέα για να προστατεύουμε τα σημεία του ποδιού, που είναι πιο επιρρεπή σε σχηματισμό φουσκάλας από επιπρόσθετη τριβή είναι η χρήση του επιθέματος Hansaplast Pressure Stop."

Αυτή η Σειρά Εξειδικευμένων Προϊόντων για Φουσκάλες στα Πόδια δημιουργήθηκε για να βρείτε το ιδανικό Επίθεμα για εσάς - ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σημείο της φουσκάλας στο πόδι σας.

Image
Επιθέματα Hansaplast για Φουσκάλες σε μικρό μέγεθος

Τα Επιθέματα Hansaplast για Φουσκάλες σε μικρό μέγεθος κάνει πιο άμεση και εύκολη την αντιμετώπιση κάθε μικρής φουσκάλας στο πόδι σας - ειδικά τις φουσκάλες στο πλάι των δαχτύλων, που είναι πιο δύσκολο να φροντίσεις.
Αυτό το πακέτο έξι επιθεμάτων περιλαμβάνει ένα μικρό επαναχρησιμοποιούμενο μπλε κουτί σε διάφορα σχέδια.

 

Image

Το Hansaplast Blister Plaster Large το ιδανικό μεγάλο Επίθεμα για επίπονες φουσκάλες στις φτέρνες ή οποιοδήποτε άλλο σημείο στο πόδι. Αυτό το πακέτο πέντε επιθεμάτων περιλαμβάνει ένα πρακτικό, επαναχρησιμοποιούμενο κουτί, που είναι διαθέσιμο σε πέντε διαφορετικά σχέδια. Επιλέξτε το αγαπημένο σας!

Κάλοι

Image
Εκθέτοντας την επιδερμίδα σε συνεχή πίεση και τριβή, οι σκληρές περιοχές δέρματος μπορούν να μετατραπούν σε κάλους.
Image
Τα ειδικά επιθέματα αντιμετωπίζουν τους κάλους κι εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.

Οι κάλοι είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η επιδερμίδα το δέρμα του ποδιού προσπαθεί να προστατευθεί από εξωτερικές επιρροές . Η Δρ Kuhlmann εξηγεί, "αν η επιδερμίδα εκτίθεται σε μόνιμη πίεση και συνεχή τριβή, αντιδρά στη δημιουργία εξωτερικού στρώματος, δημιουργώντας σκληρό δέρμα. Εάν η πίεση παραμένει εστιασμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, η σκληρή επιδερμίδα μπορεί να σχηματίσει κάλο με σκληρό πυρήνα που φτάνει σε βαθύτερες, πιο ευαίσθητες δομές του δέρματος και έτσι προκαλεί πόνο." Αυτός ο πυρήνας συχνά αποκαλείται η "ρίζα" του κάλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα γύρω από τον κάλο και δυσφορία κατά τη βάδιση. Οι κάλοι εμφανίζονται κυρίως στην κορυφή των δακτύλων και στο εξωτερικό του μικρού δακτύλου, δηλαδή περιοχές όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη από τα παπούτσια. Κάλοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα πέλματα των ποδιών αλλά και ανάμεσα στα δάχτυλα, όπως οι λεγόμενοι μαλακοί κάλοι.

Οι κάλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικά επιθέματα για κάλους, όπως τα Hansaplast Επιθέματα για Κάλους. Τα απαλά τους μαξιλαράκια σε σχήμα δακτυλίου προστατεύουν την πληγείσα περιοχή, ενώ το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται στο κέντρο τους, απαλύνει τους κάλους και διευκολύνει την αφαίρεσή τους. Τα αρκετά μακριά αυτάκια εμποδίζουν το επίθεμα για κάλους να μετατοπισθεί. 

Ιατρικές συμβουλές

Εάν έχετε ερωτήσεις, χρειάζεστε συμβουλές ή παρατηρήσετε αξιοσημείωτες αλλαγές στο επίπεδο υγρασίας των ποδιών σας ή  άλλα προβλήματα της επιδερμίδας άλλες ανωμαλίες του δέρματος, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν αξιόπιστο επαγγελματία της υγειονομικής περίθαλψης. Η περιποίηση των ποδιών πρόληψη και η τακτική παρατήρηση και φροντίδα είναι το κλειδί για την πρόληψη. Προβλήματα Ανωμαλίες σχετικά με την υγρασία των ποδιών ή άλλα δερματικά προβλήματα ποδιών αποτελούν συμπτώματα διαβήτη ή και άλλων θεμάτων. Αν σας ενδιαφέρει να ξέρετε γιατί είναι σημαντικό για τους διαβητικούς να φροντίζουν τα πόδια τους, διαβάστε το άρθρο μας "Γιατί είναι σημαντική για τους διαβητικούς η φροντίδα των ποδιών;"

*Μελέτες στη Γερμανία, την Ιταλία, το Μεξικό με 1.000 συμμετέχοντες από κάθε χώρα. Ιούλιος 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα Hansaplast, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση int.contact.greece@Beiersdorf.com. Παρακαλώ σημειώστε ότι καμία από τις παραπάνω συμβουλές ή συστάσεις δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στα πακέτα των προϊόντων μας. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, αν οι συμβουλές μας δεν σας βοηθήσουν ή σε περίπτωση που έχετε ή υποψιάζεστε μια ιατρική κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα