Μετά από έναν μυοσκελετικό τραυματισμό, η ακινητοποίηση ή ξεκούραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής αντιμετώπισης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να παρατείνουμε την ανάπαυση για ημέρες, ή ακόμη και εβδομάδες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση αλλάζουν, καθώς η παρατεταμένη ανάπαυση μειώνει την ποιότητα των ιστών κατά την διάρκεια της επούλωσης προκαλώντας τον κίνδυνο αδυναμίας και επανατραυματισμού. Η κίνηση και η άσκηση είναι τόσο επωφελείς που θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού. Η σταδιακή φόρτιση του σώματος σημαίνει ότι οι ιστοί του σώματος θα αυξήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, την δύναμη και ισχύ τους, το εύρος λειτουργίας τους, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί ο πόνος και οι πιθανότητες επανατραυματισμού.
Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΙΝΗΣΗ
Αυτή την φιλοσοφία θα πρέπει να στηρίξουμε και στην περίπτωση πόνου στην μέση ή οσφυαλγίας (ειδικά στα άτομα με χρόνιο πόνο στην μέση). Συγκεκριμένα, είναι μύθος ότι άτομα με χρόνια οσφυαλγία θα επωφεληθούν από μεγάλες περιόδους ακινησίας. Αντιθέτως, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι εάν δεν κινητοποιηθεί ένα άτομο που πονάει, το πιο πιθανό είναι ότι μεταγενέστερα ο πόνος θα αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει διότι η ακινησία και η παρατεταμένη ανάπαυση, μειώνουν την μυϊκή και οστική μάζα, την δύναμη και την δυνατότητα να κάνουμε με ευκολία δραστηριότητες της καθημερινότητας ή και ασκήσεις καθώς αυξάνουν τον πόνο.
Αντιθέτως η κίνηση και η άσκηση προάγουν την σωστή επούλωση των ιστών, την αύξηση της μυϊκής και οστικής μάζας, την μυϊκή δύναμη και ισχύ, την καλύτερη αιματική ροή θετική επίδραση στην ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση, και την αίσθηση της ευεξίας ενός ατόμου και τελικά την μείωση του πόνου. Συνεπώς, στόχος είναι να μην αποφεύγουμε την κίνηση και την άσκηση, αλλά να αντιδράσουμε στην ακινησία και ανάπαυση με προσοχή.
Μερικοί από τους λόγους οσφυαλγίας είναι οι εξής:
ΣΠΟΝΔΥΛΟΑΡΘΡΟΠΑΘΕΙΑ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση όλων των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σπονδυλικής στήλης. Όταν η οστεοαρθρίτιδα εντοπίζεται στη σπονδυλική στήλη είναι γνωστή ως σπονδυλοαρθροπάθεια. Τα κύρια συμπτώματα της σπονδυλοαρθρίτιδας είναι ο πόνος, οι μυϊκοί σπασμοί (η αίσθηση ότι οι μύες μας είναι “σφιχτοί”), και η δυσκαμψία (πολλές φορές σε μεγαλύτερο βαθμό της πρωινές ώρες).
ΣΥΝΔΡΟΜΟ FACET
Το σύνδρομο Facet (σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων) είναι ένας ειδικός τύπος οστεοαρθρίτιδας που αναπτύσσεται στις αρθρώσεις που βρίσκονται στη σπονδυλική στήλη. Αυτές οι αρθρώσεις συνδέουν τους σπόνδυλους και επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να κάμπτεται, να περιστρέφεται και να εκτελεί άλλες κινήσεις. Οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες με αποτέλεσμα την τριβή των αρθρώσεων, την φλεγμονώδη αντίδραση των ιστών, την περαιτέρω αλλοίωση, την δημιουργία οστεόφυτων, και του πόνου. Συμπτώματα του συνδρόμου των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων περιλαμβάνουν την οσφυαλγία με επιδείνωση πόνου στην έκταση, την αντανάκλαση πόνου στην οπίσθια επιφάνεια των μηρών, ενώ ο πόνος πολλές φορές μειώνεται με την κίνηση.
ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ
Δισκοπάθεια, , δημιουργείται από την εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και τα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτή. Συγκεκριμένα, με την πάροδο του χρόνου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αφυδατώνεται, γεγονός που οδηγεί στην μείωση της ελαστικότητας και τους ύψους του. Η εκφύλιση του δίσκου είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνοδεύεται από συμπτώματα παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων παρουσιάζουν απεικονιστικά ευρήματα (πάνω απο 70%). Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα, περιλαμβάνουν πόνο, αδυναμία, μούδιασμα, αντιαλγική σκολίωση, ή μυϊκούς σπασμούς.
ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ
Σπονδυλολίσθηση ορίζεται η μετατόπιση (ολίσθηση) ενός σπονδύλου πάνω από έναν άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (3-5% του γενικού πλ.). Η ολίσθηση του σπονδύλου κατά κύριο λόγο είναι πρόσθια, ενώ σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οπίσθια (οπισθιολίσθηση) ή πλάγια (πλαγιολίσθηση).
Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό (σπονδυλόλυση – σπονδυλολίσθηση), την εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο (οσφυαλγία), μούδιασμα, και αδυναμία.
ΜΥΙΚΟΣ ΣΠΑΣΜΟΣ
Ο μυϊκός σπασμός είναι μία μυϊκή συστολή μη-φυσιολογικής μυϊκής δραστηριότητας, και εκδηλώνεται συχνά λόγω κούρασης, τραυματισμού, υπερπροσπάθειας, αφυδάτωσης, ανισορροπίας ηλεκτρολυτών ή και πολύωρης ακινησίας. Πολλές φορές είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος, για να βάλει φρένο και να προστατεύσει μια περιοχή από την πιθανότητα μεγαλύτερου τραυματισμού. Ο σπασμός συμβαίνει απότομα, είναι επώδυνος, αλλά πολλές φορές σύντομος και η ανακούφιση συχνά επιτυγχάνεται με μία ήπια διάταση των μυών.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ
Σε όλες τις αναφερόμενες περιπτώσεις είναι σημαντική η σωστή διάγνωση από ένα επαγγελματία υγείας και έπειτα η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Εφόσον δοθεί η έγκριση από ειδικό, θα πρέπει να ξεκινήσει το στάδιο της αποκατάστασης με κύρια έμφαση στην θεραπευτική άσκηση και την ενδυνάμωση και τελικό στόχο την συμμετοχή σε δραστηριότητες κατάλληλες για το κάθε άτομο. Στην προσπάθεια αυτή, είναι σημαντικό να παρέχεται στην μέση η κατάλληλη στήριξη έτσι ώστε να μπορέσει να επανέλθει ένα άτομο από έναν τραυματισμό στην μέση, από ένα επεισόδιο αυξημένου πόνου, ή ακόμη και από ένα χειρουργείο με ασφάλεια και την σιγουριά ότι ο κίνδυνος υποτροπιασμού είναι χαμηλός.
Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει σημαντικά και ο σωστός εξοπλισμός, όπως πιθανότατα μια κατάλληλη ζώνη οσφύος, όπως η ρυθμιζόμενη ζώνη στήριξης μέσης της Hansaplast. Η συγκεκριμένη ζώνη συμβάλλει στην μείωση της έντασης των μυών και της οσφυαλγίας, βελτιώνει την στάση του σώματος και αυξάνει την λειτουργικότητα κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων της καθημερινότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η ρυθμιζόμενη ζώνη στήριξης μέσης της Hansaplast έχοντας ένα διπλό σύστημα με ιμάντες παρέχει επιπλέον στήριξη της σπονδυλικής στήλης ειδικά όταν υπάρχει αστάθεια, σπονδυλολίσθη, ή/και αδυναμία. Με την στήριξη αυτή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την σωστή επούλωση των ιστών, την καλύτερη λειτουργία των μυϊκών ομάδων γύρω από την σπονδυλική στήλη, και την αποφυγή επανατραυματισμού κατά την διάρκεια της άσκησης.
Επίσης, η δυναμική προσαρμογή πίεσης μειώνει την πίεση και τα φορτία που δέχεται η σπονδυλική στήλη (συμπεριλαμβανομένων και των αρθρώσεων, των μεσοσπονδύλιων δίσκων, και των μυών), και με αυτόν τον τρόπο οι μύες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και δεν είναι επιρρεπείς σε κράμπες και σε θλάσεις λόγω κούρασης. Σε περιπτώσεις μυϊκών θλάσεων (κοιλιακοί, ραχιαίοι) η δυναμική προσαρμογή πίεσης είναι σημαντική για να μην δέχονται οι τραυματισμένοι μύες μεγάλα ή πολλαπλά φορτία έτσι ώστε να μειώνεται και ο πόνος.
Επιπλέον, η τεχνολογία στήριξης 360⁰ περιορίζει κινήσεις που συνοδεύονται με πόνο είτε είναι η κάμψη, η έκταση, ή οι στροφικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Καθώς αυξάνεται το εύρος κίνησης των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης με ασφάλεια, η ζώνη στήριξης επιτρέπει επίσης την βελτίωση στην ιδιοδεκτικότητα (ισορροπία, αντίληψη σώματος στον χώρο) ενός ατόμου καθώς ενεργοποιούνται νεύρο-υποδοχείς που βρίσκονται στην περιοχή των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων στο νέο εύρος κίνησης.
Τέλος, επιτρέποντας την ασφαλή κίνηση και συμμετοχή σε δραστηριότητες της καθημερινότητας ή σε αθλητικές δραστηριότητες, αυξάνεται παράλληλα η μυϊκή και οστική μάζα κυρίως σε άτομα με οστεοπόρωση, άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σπονδυλικής στήλης, ή ακόμη και άτομα που επιστρέφουν σε δραστηριότητες μετεγχειρητικά.