Voor elk soort wond is er een pleister die zorgt voor een goede genezing.

10 Μύθοι για την Επούλωση Πληγών

7 λεπτά ανάγνωσης
Δείξε Περισσότερα

Κοψίματα στα δάχτυλα και στα χέρια, γρατζουνιές στα γόνατα: Δεδομένου ότι πρόκειται για τους πιο συνηθισμένους καθημερινούς τραυματισμούς, είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Στην πραγματικότητα, γίνονται πολλά λάθη όσον αφορά τη φροντίδα αυτών των (συχνά επώδυνων) πληγών.

 

Για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους δέκα συχνότερους μύθους σχετικά με την περιποίηση πληγών. Διαβάστε παρακάτω - μετά από λίγα λεπτά θα μάθετε πώς να ανακουφίζετε καλύτερα τον πόνο, να αποφεύγετε τις επιπλοκές και να συμβάλλετε στη διαδικασία επούλωσης για οποιαδήποτε μελλοντική πληγή ή μικροτραυματισμό.

Μύθος #1: Οι πληγές επουλώνονται καλύτερα, όταν εκτίθενται στον αέρα;

Αυτός είναι ένας μύθος που επιβιώνει εδώ και δεκαετίες, πράγμα παράδοξο, καθώς η βασική προτεραιότητα στην περιποίηση μιας πληγής είναι να διατηρείται πάντα όσο πιο καθαρή και προστατευμένη γίνεται, χωρίς μικρόβια. Για τον λόγο αυτό, αφού καθαρίσετε την πληγή με αντισηπτικό (χωρίς οινόπνευμα, ώστε να μην πονέσει), θα πρέπει πάντα να βάζετε ένα επίθεμα στην τραυματισμένη περιοχή!

Όλα τα επιθέματα Hansaplast αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνέει και προστατεύουν την πληγή από εξωτερικές επιρροές, έτσι ώστε οι ρύποι και τα βακτήρια να μην μπορούν να διεισδύσουν και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Επιπλέον, η γάζα πληγής του επιθέματος την προστατεύει από την επώδυνη τριβή και την πίεση. Αποτέλεσμα: Η επούλωση της πληγής συνεχίζεται ανεμπόδιστη.

Μύθος #2: Τα επιθέματα μπορεί να αποτελέσουν το έδαφος ανάπτυξης μικροβίων

Ένας ακόμα συνηθισμένος μύθος είναι ότι τα βακτήρια υποτίθεται ότι αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα κάτω από τα επιθέματα. Μάλλον ισχύει το αντίθετο: Το κατάλληλο επίθεμα για την κάλυψη μιας πληγής, που έχει προηγουμένως καθαριστεί, θα την προστατεύσει από τη μόλυνση λόγω μικροβίων και βακτηρίων, εμποδίζοντας έτσι τις πιθανές μολύνσεις. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι τα αντιβακτηριδιακά επιθέματα, που περιέχουν άργυρο ως δραστική ουσία στη γάζα του επιθέματος που καλύπτει την πληγή, δρουν ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και προάγουν την επούλωση της πληγής. Βασικά, ο άργυρος που περιέχεται στη γάζα του επιθέματος επηρεάζει άμεσα τον κυτταρικό μεταβολισμό των βακτηρίων, εμποδίζοντας την περαιτέρω αύξηση του πλήθους τους και καταπολεμώντας ενεργά τους μικροοργανισμούς αυτούς. 

Μύθος #3: Όσο πιο προσεκτική είναι η περιποίηση της πληγής, τόσο πιο μικρή θα είναι και η ουλή

Βασικά είναι αλήθεια. Διότι, ο σχολαστικός καθαρισμός και η περιποίηση του τραύματος με την κατάλληλη γάζα ή επίθεμα θα βοηθήσει τον οργανισμό να θεραπευτεί όσο καλύτερα μπορεί. Επομένως, αποφεύγονται οι πιθανές επιπλοκές, όπως οι βακτηριακές μολύνσεις, το εκ νέου άνοιγμα της πληγής λόγω εξωτερικών επιδράσεων και η δημιουργία του κάκαδου στην πληγή - όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό ουλής.

Μύθος #4: Η αργή επούλωση μιας πληγής μπορεί να αποτελεί ένδειξη για σοβαρές ασθένειες

Σωστό. Οι πληγές που απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή ενδέχεται να υποδηλώνουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, αν υποψιάζεστε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος από το συνηθισμένο για να επουλωθεί η πληγή σας, παρά την κατάλληλη φροντίδα, είναι σημαντικό να την εξετάσει κάποιος γιατρός όσον αφορά τις πιθανές αιτίες για αυτό.

Μύθος #5: Όσο πιο βαθιά είναι η πληγή, τόσο πιο έντονος είναι ο πόνος

Κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό, καθώς εύκολα υποθέτουμε ότι όσο πιο βαθιά είναι μια πληγή τόσο πιο ισχυρός είναι ο πόνος. Ωστόσο, μπορεί να ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Λόγω του μεγάλου αριθμού των νευρικών ινών που βρίσκονται κάτω από την εξωτερική στοιβάδα ή αλλιώς επιδερμίδα, οι επιφανειακές γρατζουνιές ή τα εγκαύματα μπορεί συχνά να προκαλούν περισσότερο πόνο από ένα κόψιμο που μπορεί να συμβεί στην κουζίνα ή στο εργαστήριο. Οι βαθιές πληγές από τρύπημα ή κοπή που αιμορραγούν σοβαρά θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται από γιατρό!

Μύθος #6: Οι πληγές χρειάζονται επίθεμα μόνο την πρώτη μέρα

Πολύς κόσμος τείνει να χρησιμοποιεί επίθεμα μόνο στην οξεία φάση του τραύματος, δηλαδή μόνο μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Στη συνέχεια το επίθεμα αφαιρείται το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε "η πληγή να αναπνεύσει".

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η επούλωση της πληγής θα προχωρήσει καλύτερα και χωρίς επιπλοκές αν η πληγή προστατεύεται με επίθεμα μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Μύθος #7: Το οινόπνευμα καθαρίζει και απολυμαίνει καλύτερα τις πληγές

Προσοχή! Δυστυχώς, πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις. Το οινόπνευμα δεν αποτελεί καλή επιλογή για τον καθαρισμό και την απολύμανση των τραυμάτων για μια σειρά από λόγους: Όχι μόνο καίει την επιδερμίδα, όταν χρησιμοποιείται (πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα ακατάλληλο για την αντιμετώπιση των παιδικών πληγών). Το χειρότερο είναι ότι είναι εντελώς ακατάλληλο για τους εξαιρετικά ευαίσθητους ιστούς των πληγών. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση προϊόντων χωρίς οινόπνευμα, που περιέχουν αντισηπτικούς παράγοντες όπως το πολυεξανίδιο, για την απολύμανση και τον καθαρισμό των πληγών χωρίς πόνο.

Μύθος #8: Το θαλασσινό νερό συμβάλλει στη διαδικασία επούλωσης της πληγής

Αυτός είναι ένας μύθος που φαίνεται να προέρχεται από τα μυθιστορήματα με περιπέτειες και πειρατές. Ακόμα και αν πολλοί από μας θα θέλαμε να πιστεύουμε αυτή τη ρομαντική θεωρία: Λυπούμαστε, αλλά θα πρέπει να σας πούμε ότι πρόκειται για μεγάλη παρανόηση.

Αυτό που πολύς κόσμος δεν λαμβάνει υπόψη είναι ότι το θαλασσινό νερό μπορεί να είναι έντονα μολυσμένο, ιδιαίτερα κοντά στην ακτογραμμή, όπου μια ποικιλία από δυσάρεστα μικρόβια ή χημικά μπορεί να "κολυμπούν" σε αυτό. Και τα δύο ενδέχεται να συμβάλλουν σημαντικά στον κίνδυνο μόλυνσης και μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση της πληγής. Επιπλέον, η επαφή με το νερό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στην επιδερμίδα, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης. Στην περίπτωση αυτή, τα βακτήρια και τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν εύκολα στην πληγή και ο κίνδυνος να μολυνθεί αυξάνεται δραματικά.

Μύθος #9: Οι πληγές προκαλούν φαγούρα όταν επουλώνονται

Όλοι ξέρουμε αυτή την αίσθηση: αφού περάσει κάποιος χρονικό διάστημα από τον τραυματισμό, στο σημείο αρχίζει να παρουσιάζεται τσούξιμο και φαγούρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις επιφανειακές πληγές. Και ναι - πράγματι, αυτή η φαγούρα μπορεί να υποδηλώνει ότι η διαδικασία επούλωσης προχωρά κανονικά.

Προσοχή όμως! Αν η πληγή σας είναι πολύ κόκκινη, έχει πύον ή αν η φαγούρα μετατραπεί σε μια παλλόμενη αίσθηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, διότι όλα αυτά μπορεί να αποτελούν σημάδια μόλυνσης, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ιατρικά το συντομότερο δυνατόν.

Μύθος #10: Οι μικρές πληγές δεν χρειάζονται φροντίδα

Υποτιμήσατε μια μικρή πληγή; Δυστυχώς, πολλοί από μας κάνουμε αυτό το λάθος. Παρόλο που θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι ακόμα και ένα τσίμπημα από καρφίτσα αποτελεί μια τεράστια τρύπα για την είσοδο των βακτηρίων στο σώμα μας. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίζετε πάντα οποιαδήποτε πληγή με την κατάλληλη φροντίδα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη των μολύνσεων και διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή επούλωση.

Συμπέρασμα: βάλτε ένα επίθεμα!

Η σωστή περιποίηση του τραύματος φαίνεται ότι μπορεί να κάνει μικρά θαύματα, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε το σωστό επίθεμα για να το καλύψετε. Για τον λόγο αυτό αξίζει να έχετε πάντα εύκαιρο ένα κουτί πρώτων βοηθειών, καθώς και μια επιλογή από διαφορετικά επιθέματα σε διάφορα μεγέθη, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι για όλα.

Ελπίζουμε ότι έχουν ξεκαθαρίσει κάποιες παρανοήσεις σχετικά με την περιποίηση των πληγών και να σας έχουμε προσφέρει τη σωστή ενημέρωση, έτσι ώστε εσείς και η οικογένεια σας να ωφεληθείτε από τη σωστή φροντίδα των πληγών.

Σχετικά Άρθρα