Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο είναι, ειδικά στους αθλητές, πάρα πολύ συχνός. Ο πόνος συχνά προέρχεται από την καταπόνηση του αστραγάλου για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επανειλημμένα, (για παράδειγμα, λανθασμένες κινήσεις τρεξίματος) ή από έναν οξύ τραυματισμό, όπως ένα τραύμα από στραμπούλιγμα στον αστράγαλο.
Πού βρίσκεται η άρθρωση του αστραγάλου;
Η άρθρωση του αστραγάλου χωρίζεται σε άνω και κάτω άρθρωση του αστραγάλου. Η άνω ποδοκνημική άρθρωση αναφέρεται συχνά ως αστράγαλος και σχηματίζεται από τα δύο ισχυρά οστά του κάτω άκρου του ποδιού (περόνη και κνήμη) και την ποδοκνημική άρθρωση. Η κάτω ποδοκνημική άρθρωση βρίσκεται πιο μακριά προς τα δάχτυλα των ποδιών και είναι μια σύνθετη δομή που σχηματίζεται από διάφορα άλλα οστά του ταρσού. Η άνω ποδοκνημική άρθρωση σχηματίζει τον μέσο και τον πλάγιο αστράγαλο και υποστηρίζεται και συγκρατείται σταθερά από συνδέσμους που φέρουν βάρος. Επιτρέπει στο πόδι να κυλίεται και συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της βάδισης (το μοτίβο/την κίνηση του βαδίσματος). Επιπλέον, οι μηχανικές διεργασίες στην άρθρωση του αστραγάλου (και σε ολόκληρο το πόδι) μετριάζουν την πίεση κατά τη βάδιση και στηρίζουν ολόκληρο το βάρος του σώματος κατά την ορθοστασία και τη βάδιση.
Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στον αστράγαλο;
Ο πόνος στον αστράγαλο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, αλλά η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ένας τραυματισμός κατά την άθληση. Μπορείτε να αποτρέψετε τον τραυματισμό με τακτική άσκηση και κατάλληλη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια της άθλησης. Συνήθως, ένας τραυματισμός στον αστράγαλο συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλημάτων όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ, το τένις, η γυμναστική και το ποδόσφαιρο.
Τα περισσότερα από αυτά τα αθλήματα απαιτούν συχνά άλματα, γρήγορες ακολουθίες βημάτων και απότομες εκκινήσεις και παύσεις. Τέτοιες κινήσεις ασκούν μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις του αστραγάλου. Μια λάθος προσγείωση ή ένα λάθος βήμα μπορεί να προκαλέσει την απότομη κάμψη του αστραγάλου. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και στην καθημερινή ζωή δηλαδή το πόδι να σηκωθεί άτσαλα ή να στραβώσει κατά λάθος η άρθρωση. Ο κίνδυνος συστροφής του αστραγάλου στην καθημερινή ζωή ή στον αθλητισμό εξαρτάται επίσης από τη σταθερότητα της περιοχής του αστραγάλου. Αν και αυτό μπορεί να βελτιστοποιηθεί μέσω της τακτικής προπόνησης, εξαρτάται επίσης από την έμφυτη κινητικότητα.
Συμπτώματα τραυματισμών και ασθενειών της άρθρωσης του αστραγάλου
Ορισμένοι από τους τραυματισμούς και τις ασθένειες που αναφέρονται είναι επίσης χαρακτηριστικοί και για άλλες αρθρώσεις και προκαλούν παρόμοιους τραυματισμούς.
Σύνοψη συμπτωμάτων:
Τράβηγμα ή οξύς πόνος στον αστράγαλο
Πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή του αστραγάλου
Πόνος κατά το βάδισμα
Περιορισμοί στην κίνηση της άρθρωσης του αστραγάλου
Στάση ανακούφισης
Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με επίμονη δυσφορία ή σοβαρό τραυματισμό:
Το περπάτημα δεν είναι εφικτό
Η άρθρωση γίνεται άκαμπτη
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν πόνο στον αστράγαλο
Θλάση/ Ρήξη συνδέσμων
Κυρίως οι αθλητές, όταν στραμπουλήξουν τον αστράγαλό τους, υποφέρουν απο θλάση ή ρήξη συνδέσμου. Και τα δύο είναι εμφανή στην άρθρωση του αστραγάλου με συμπτώματα όπως πρήξιμο του αστραγάλου και πόνο στην περιοχή της άρθρωσης. Σε περίπτωση σοβαρής θλάσης ή ρήξης συνδέσμου, η άρθρωση γίνεται ασταθής επειδή δεν υποστηρίζεται πλέον επαρκώς από τους συνδέσμους. Αυτό καθιστά δύσκολο το περπάτημα και το βηματισμό. Σε περίπτωση ρήξης συνδέσμου, υπάρχει ξαφνική εμφάνιση πόνου, που συνοδεύεται από έντονο πρήξιμο και πολλές φορές απο αιμάτωμα. Συχνά ακούγεται επίσης ένας ιδιαίτερος ήχος από το σημείο του αστραγάλου. Η θλάση και η ρήξη των συνδέσμων απαιτούν ιατρική φροντίδα.
Κάταγμα οστού
Όταν υπάρχουν κατάγματα γύρω από τον αστράγαλο, η πολυπλοκότητα εξαρτάται από το πόσες δομές υπέστησαν βλάβη κατά τον τραυματισμό. Η ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη ώστε να εξετασθεί εάν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή όχι.
Διάστρεμμα
Το διάστρεμμα είναι ένας όρος που ομαδοποιεί πολυάριθμους "ήπιους" τραυματισμούς που μπορούν να προκαλέσουν πολύ έντονο πόνο. Οι μαλακοί ιστοί, όπως οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες, καθώς και οι οστικές δομές μπορούν να επηρεαστούν σε διάφορα επίπεδα πολυπλοκότητας.
Οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του αστραγάλου
Η οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται σε εκφυλιστική αλλαγή στις εσωτερικές δομές των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα, η υγιής ουσία του χόνδρου μειώνεται και οι αιτίες μπορεί να είναι ποικίλες. Μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία και να προκαλεί μικρή ενόχληση, ή μπορεί να οφείλεται σε ανατομικές συνθήκες, σε προηγούμενους τραυματισμούς και χειρουργικές επεμβάσεις ή σε άλλες αιτίες. Μια σημαντική πληροφορία εδώ είναι ότι μια άρθρωση με αρθριτικές αλλαγές (σημάδια φθοράς) μπορεί να είναι εντελώς ανώδυνη, πράγμα που σημαίνει ότι η φθορά μιας άρθρωσης δεν αρκεί από μόνη της για να προκαλέσει πόνο.
Τι βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνο στον αστράγαλο;
Ανάλογα με τα υποκείμενα αίτια, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του πόνου στον αστράγαλο. Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος μοιάζει με αυτόν μιας χρόνιας ή οξείας καταπόνησης συνδέσμων. Αν έχετε υποστεί οξύ τραυματισμό, θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσετε τον κανόνα R.I.C.E. (rest, ice, compression, elevation) βάζοντας πάγο στο σημείο του αστραγάλου και να ανυψώνετε τακτικά την άρθρωση μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος και το πρήξιμο που έχει εμφανιστεί. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμο να υποστηρίξετε την άρθρωση με τη βοήθεια μιας επιστραγαλίδας.
Εάν το πρήξιμο και ο πόνος δεν υποχωρήσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει σοβαρός τραυματισμός. Σε αυτή την περίπτωση, η αξιολόγηση και η θεραπεία πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο ιατρό. Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία του πόνου σας, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Σε τι βοηθάει η επιστραγαλίδα;
Η επιστραγαλίδα προστατεύει και σταθεροποιεί την άρθρωση του αστραγάλου κατά τη διάρκεια της άσκησης και ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλείται ή παρακινείται από υπερβολική χρήση και τραυματισμούς της άρθρωσης. Ένα στήριγμα είναι επίσης χρήσιμο για την ανακούφιση από την αρθρίτιδα.
Σταθεροποιήστε τον αστράγαλο με αυτοκόλλητη ταινία κινησιολογίας
Με τη βοήθεια μιας ταινίας, οι επώδυνες αρθρώσεις μπορούν να σταθεροποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού. Ακόμη και ο προϋπάρχων πόνος στην άρθρωση του ποδιού ή του αστραγάλου μπορεί συνήθως να επηρεαστεί θετικά με την εφαρμογή ταινίας. Για τη σωστή εφαρμογή, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός γιατρού.
Πρόληψη του πόνου στον αστράγαλο με συμπίεση
Ως προληπτικό μέτρο κατά των τραυματισμών και του πόνου στον αστράγαλο, η συμπίεση μπορεί να είναι χρήσιμη κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Η συμπίεση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, η οποία αυξάνει την απόδοση κατά τη διάρκεια του αθλητισμού και προστατεύει τους μυες και τις αρθρώσεις από την πρόωρη κόπωση. Βοηθά επίσης στην αναγέννηση των μυών μετά την άσκηση, η οποία με τη σειρά της αποτρέπει τη βλάβη των μυών και των αρθρώσεων.
Πιστοποιημένο από ειδικούς: Michael Richter
Ο Dr. Michael Richter είναι πιστοποιημένος φυσιοθεραπευτής από το 1999 και εργάζεται στο φημισμένο “Rückenzentrum Am Michel” στο Αμβούργο της Γερμανίας ένα διεπιστημονικό κέντρο που ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με οξείες και χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις.
Είναι ειδικός στην Ορθοπεδική Θεραπεία Με Χειρισμούς (manual therapy) και τη θεραπεία με ασκήσεις και ασχολείται εδώ και 20 χρόνια άτομα με προβλήματα στη μέση και τις αρθρώσεις. Πέρα από τον ενθουσιασμό του για την φυσικοθεραπεία, o Michael φιλοδοξεί εδώ και χρόνια να εκπαιδεύει τους ασθενείς και τους συναδέλφους του με τα καλύτερα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για το θέμα του πόνου.
Έτσι, εκτός από την πρακτική του εργασία με τους ασθενείς, ο Michael ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα ως αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της φυσικοθεραπείας στη Σχολή Υγείας του Münster στο Münster της Γερμανίας.
Σημείωση:
Οι συμβουλές που δίνονται σε αυτόν τον ιστότοπο έχουν συνταχθεί με μεγάλη προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και τη θεραπεία. Εάν έχετε ή υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα υγείας, επισκεφθείτε έναν γιατρό και ακολουθήστε τις ιατρικές συμβουλές, ανεξάρτητα από το τι έχετε μάθει σε αυτόν τον ιστότοπο.
Εάν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί από (εξειδικευμένο) γιατρό. Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία του πόνου σας, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Εάν τα συμπτώματα συνοδεύονται από ερυθρότητα, οίδημα, υπερθέρμανση των αρθρώσεων, επίμονο ή έντονο πόνο ή/και νευρολογικά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα, μυρμήγκιασμα) ή εάν ο πόνος εξαπλώνεται στα πόδια, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.
Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο δεν προορίζονται ως βάση για αυτοδιάγνωση, θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.
Παρακαλούμε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή τα ένθετα συσκευασίας των προϊόντων μας και να τις τηρείτε.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτών χωρίς χρέωση 800-111-0001 ή μέσω της ιστοσελίδας https://www.hansaplast.gr/pages/contact.