Μετεγχειρητικά τραύματα
Χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες, έντονες, καθαρές άκρες και συχνά κλείνουν με ράμματα, ειδική κόλλα ή συνδετήρες.
Στην περίπτωση αυτή, συνιστάται η λεγόμενη ξηρή επούλωση της πληγής , δηλαδή η κάλυψη της πληγής με ένα επίθεμα, χωρίς συνθήκες υγρής επούλωσης.
Το κατάλληλο επίθεμα επομένως για τη μετεγχειρητική φροντίδα πληγής θα πρέπει
- Να είναι αποστειρωμένο,
- Να παρέχει επαρκή φραγμό, να απορροφά τα υγρά ή τις εκκρίσεις και να διατηρεί στεγνή την πληγή και
- Να κολλά σταθερά στην επιδερμίδα, χωρίς να την τραυματίζει κατά την αφαίρεση, καθώς και να μην κολλάει στην πληγή.
Το μέγεθος του επιθέματος και της γάζας θα πρέπει πάντα να επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος της πληγής, ώστε να διασφαλίζεται ότι η περιοχή της πληγής καλύπτεται πλήρως και με ασφάλεια από τη γάζα του επιθέματος. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία αποστειρωμένη γάζα σε συνδυασμό με μη αποστειρωμένο προϊόν επικόλλησης, όπως ταινία στερέωσης, – ανάλογα με το σημείο της πληγής και τις ατομικές προτιμήσεις.
Γιατί είναι σημαντική η κατάλληλη φροντίδα της πληγής;
Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η περιποίηση μετά από το χειρουργείο καθώς και η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα κάθε πληγής
- Για την πρόληψη οποιασδήποτε μόλυνσης,
- Για την επούλωση των πληγών από ράμματα χωρίς σημάδια και τη μείωση του σχηματισμού ουλής,
- Για την ελαχιστοποίηση του πόνου κατά τις αλλαγές επιθέματος και
- Για την εύκολη, βολική και ασφαλή φροντίδα της πληγής, για απρόσκοπτη επούλωση χωρίς επιπλοκές.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες1
Πριν την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να προετοιμαστεί εξατομικευμένα, ανάλογα με το είδος της επέμβασης και τον κίνδυνο του ασθενούς.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τηρούνται όλοι οι κανονισμοί υγιεινής (δομικές απαιτήσεις, ρουχισμός, διαδικασίες).
Μετά την επέμβαση, το πρώτο επίθεμα της πληγής θα τοποθετηθεί στο χειρουργείο και ο χειρουργός θα αποφασίσει την περαιτέρω φροντίδα και τις αλλαγές, που θα πρέπει να γίνουν. Συνήθως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες γάζες. Ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί π.χ. σχετικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ οι αλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συνθήκες αντισηψίας / υγιεινής (τεχνική χωρίς επαφή, προστασία από το νερό) και η πληγή θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για τον έγκαιρο εντοπισμό επιπλοκών.
Το τελευταίο είναι αυτό στο οποίο ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο.
Πώς να φροντίσετε σωστά στην πληγή σας;
Η μετεγχειρητική φροντίδα πληγών εξαρτάται πάντα από την εκάστοτε κατάσταση και η φροντίδα θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Αφού κλείσει αρχικά η πληγή από τον χειρουργό, σε γενικές γραμμές προστατεύεται με αποστειρωμένη γάζα. Μετά από περίπου 2 ημέρες* ο γιατρός πραγματοποιεί την πρώτη αλλαγή γάζας και ελέγχει την πληγή.
Στη συνέχεια, η γάζα θα πρέπει να αλλάζεται καθημερινά (ατομικά, σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού). Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον ασθενή.
Βεβαιωθείτε πάντα ότι
- Χρησιμοποιείτε αποστειρωμένες γάζες,
- Ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής,
- Αλλάζετε γάζα σε συνθήκες αντισηψίας / υγιεινής (τεχνική χωρίς επαφή, προστασία από το νερό) και
- Ελέγχετε την πληγή τακτικά για να εντοπίσετε τυχόν επιπλοκές έγκαιρα.
Σε γενικές γραμμές, μετά από 6-12 ημέρες* μετά την επέμβαση, ο γιατρός αφαιρεί τα ράμματα, τους συνδετήρες ή την παροχέτευση.
*διαφέρει κατά περίπτωση, βάσει της απόφασης του θεράποντος ιατρού
Αποστειρωμένο περιβάλλον
Συνήθως, στο σπίτι δεν υπάρχει αποστειρωμένο περιβάλλον, δεν απαιτείται όμως για πληγές χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, τα μετεγχειρητικά τραύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αποστειρωμένες γάζες για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης της πληγής. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το επίθεμα σε συνθήκες αυστηρής υγιεινής: πλένετε τα χέρια σας πριν τη φροντίδα της πληγής, φορέστε γάντια και μην αγγίζετε τη γάζα του επιθέματος κατά το άνοιγμα ή την εφαρμογή (τεχνική χωρίς επαφή).